W4BW: Working for a better World

W4BW: Working for a better World

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

 

Tα τελευταία χρόνια με την εισροή προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών σε χώρες του νότου (Global South), υπάρχει πλήθος κόσμου που είτε σε επαγγελματικό είτε σε εθελοντικό επίπεδο απασχολείται σε οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και έρχεται σε επαφή με τις αντίστοιχες ομάδες. Παρουσιάζεται έτσι, μια επιτακτική ανάγκη για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ομάδων που βρίσκονται στο πεδίο, στην υποδοχή και ένταξη των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών.

To πρόγραμμα «Working for a better World ή W4BW» προτείνει την ανάπτυξη πρακτικών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των επαγγελματιών και εθελοντών και την ενθάρρυνση υιοθέτησης μιας εργασιακής κουλτούρας, η οποία θα απευθύνεται στις ψυχοκοινωνικές ανάγκες όσων εργάζονται στο πεδίο. Το πρόγραμμα θα ενθαρρύνει τις προσεγγίσεις μάθησης μεταξύ ομότιμων (peer learning approaches) και θα αναπτύξει εκπαιδευτικό υλικό το οποίο θα απευθύνεται στις ανάγκες των συγκεκριμένων ανθρώπων.

Το W4BW (2019-1-IE01-KA204-051423) πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση του Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υλοποιείται από οργανώσεις σε 4 χώρες: Ιρλανδία (Comhlamh), Ελλάδα (ActionAid Hellas), Ιταλία (Cesie) και Ισπανία (Collectiu Eco-Antiu), οι εκπρόσωποι των οποίων θα προσφέρουν τη συλλογική τους εμπειρία και γνώση.

Αποτελέσματα Προγράμματος
Στο πλαίσιο της ερευνητικής δράσης του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στις τέσσερις χώρες, έλαβαν μέρος 56 επαγγελματίες και εθελοντές που βρίσκονται στο πεδίο, στην υποδοχή και ένταξη προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών. Στόχος των ερευνητικών δραστηριοτήτων (online έρευνα, ομάδες εστίασης, βιβλιογραφική ανασκόπηση) ήταν η συλλογή πληροφοριών οι οποίες αφορούν στις ανάγκες των επαγγελματιών και εθελοντών που εργάζονται σε σχετικές δομές και υπηρεσίες. Τα αποτελέσματα και η ανάλυσή τους περιλαμβάνονται στις εθνικές εκθέσεις που κάθε χώρα εταίρος συνέθεσε. Διαβάστε τα αποτελέσματα της ελληνικής έκθεσης εδώ.

Τα κύρια αποτελέσματα των εκθέσεων, καθώς και τα κοινά συμπεράσματα από τις ερευνητικές διαδικασίες, συνοψίζονται στην «Περίληψη των Eρευνητικών Ευρημάτων» όπου παρουσιάζονται:
•  Οι προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και εθελοντές στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τον συγκεκριμένο πληθυσμό στόχο.
• Οι ανάγκες γύρω από την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των επαγγελματιών/εθελοντών.
• Οι εκπαιδευτικές ανάγκες των Οργανισμών και Φορέων που δραστηριοποιούνται στην υποδοχή ή/και ένταξη προσφύγων/αιτούντων άσυλο/μεταναστών με στόχο την αποτελεσματικότερη υποστήριξη του πληθυσμού στόχου.

Βρες τα δύο εγχειρίδια του έργου:
Training Manual
Learning Resource

Ομάδα στόχου

 

Επαγγελματίες και εθελοντές που βρίσκονται στο πεδίο, στην υποδοχή και ένταξη των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών.

 

Σκοπός του προγράμματος

 

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη

 

Περίοδος υλοποίησης προγράμματος

 

2020-2022

 

Πληροφορίες

 

Ιωάννα Παπαδοπούλου, Συντονίστρια Προγραμμάτων Συμπερίληψης, e-mail: ioanna.papadopoulou@actionaid.org



w4bw banner