Καλοκαιρινό Πρόγραμμα: Τα κάναμε φρουτοσαλάτα!

Καλοκαιρινό Πρόγραμμα: Τα κάναμε φρουτοσαλάτα!

ActionAid Hellas
kalokairino programma
kalokairino programma
kalokairino programma

Θεματική του φετινού καλοκαιρινού μας προγράμματος αποτελεί η σπατάλη τροφίμων (food waste) σε συνδυασμό με τον SDG 12 - Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή (Responsible consumption and production).

Ένας μήνας, δύο περίοδοι, 40 παιδιά σχολικής ηλικίας συμμετέχουν στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Κέντρου της ActionAid στην Αθήνα που υα υλοποιηθεί στον λόφο του Κολωνού.


Το παγκόσμιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα έχει αυξηθεί κατά 70% από το 2000 έως το 2017. 1 εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια αγοράζονται κάθε λεπτό. 5 τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες μιας χρήσης αχρηστεύονται κάθε χρόνο.

Υπάρχει µόνο ένας πλανήτης Γη, ωστόσο εκτιμάται ότι έως το 2050 οι άνθρωποι θα καταναλώνουν για τρεις πλανήτες, ενώ η ετήσια παραγωγή αποβλήτων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 70% έως το 2050.

Πολλά από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, όπως η ρύπανση των φυσικών πόρων, η υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων που τρώμε ή η ίδια η διαθεσιμότητα των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, οφείλονται στον τρόπο µε τον οποίον παράγουμε, καταναλώνουμε και διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά µας.

Στόχος του προγράμματος είναι η κατανόηση της αξίας των βιώσιμων αγροδιατροφικών συστημάτων, συµπεριλαµβανοµένης της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης της τροφής, αλλά και η σημασία της εξασφάλισης κυκλικότητας των πρώτων υλών και των απορριμμάτων µας καθώς είναι απαραίτητη προκειμένου τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Επιμέρους στόχοι προγράμματος
- Να συνδεθούν τα παιδιά µε τη φύση και να ενισχυθεί η περιβαλλοντική συνείδησή τους, με απώτερο σκοπό την υιοθέτηση συμπεριφορών και ζυνηθειών µε μικρό οικολογικό αποτύπωμα.
- Να κατανοήσουν την ισορροπία του οικοσυστήματος, αλλά και τη σημασία της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου µε τη φύση.
- Να γνωρίσουν την εποχικότητα των τροφίμων.
- Να αντιληφθούν τι σημαίνει βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση.
- Να ευαισθητοποιηθούν στην αποφυγή της σπατάλης της τροφής και της βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων τους.
- Να συμβάλλουν στην υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που είναι πιο βιώσιμος για τον άνθρωπο και τον πλανήτη.

Ειδικοί παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
- Ανάπτυξη πνεύματος υπευθυνότητας απέναντι στο περιβάλλον.
- Ανάπτυξη αισθήματος ευθύνης σε σχέση με τη σπατάλη φαγητού.
- Ανάπτυξη κριτικής σκέψης γύρω από θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής τους.
- Διαχείριση συναισθημάτων.
- Καλλιέργεια συναισθήματος του "ανήκειν".
- Ενδυνάμωση.
- Αυτό-οργάνωση.
- Ενσυναίσθηση.
- Καλλιέργεια δεξιοτήτων του ενεργού πολίτη.
- Καλλιέργεια ικανότητας λήψης αποφάσεων.
- Ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας.
- Ανάπτυξη ερευνητικής διάθεσης και δημιουργικής σκέψης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και σύνδεσης µε τη φύση σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη. Η Οργάνωση Γη σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα βιωματικής µη τυπικής εκπαίδευσης η οποία εστιάζει στην ανάγκη σύνδεσης µε τη Φύση, στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των συμμετεχόντων και στην υιοθέτηση συμπεριφορών και συνηθειών µε μικρό οικολογικό αποτύπωμα. Ενδεικτικές θεματικές: κομποστοποίηση, βιώσιμη διατροφή, σπατάλη τροφίμων και μείωση της σπατάλης τροφίμων στο νοικοκυριό.
- Εργαστήρια μαγειρικής. Τα παιδιά μεταμορφώνονται σε μικρούς σεφ και με βάση μια συγκεκριμένη κάθε φορά τροφή δημιουργούν πολύχρωμους γευστικούς συνδυασμούς. Θα προηγείται συζήτηση για τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν, καθώς και για την υπεύθυνη/βιώσιμη παραγωγή τους.
- Εργαστήρια comic κατά τη διάρκεια των οποίων τα παιδιά θα δημιουργήσουν ψηφιακά comics με πρωταγωνιστές φρούτα και λαχανικά. Θα σκεφτούν το σενάριο, θα το καταγράψουν και θα το απεικονίσουν σε μορφή ψηφιακού comic.
- Πειράματα με βάση τα τρόφιμα. Τα παιδιά θα εξοικειωθούν με φαινόμενα της Φυσικής και της Χημείας, πραγματοποιώντας πειράματα με τρόφιμα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν και τις χημικές ιδιότητες των τροφίμων.
- Βιωματικά εργαστήρια ανάγνωσης παραμυθιού σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Δ. Αθηναίων «ΑΘΗΝΑ ΑΦΑΙΑ», κατά τη διάρκεια των οποίων θα διαβάσουν ένα παραμύθι και στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια σχετικά με αυτό.
- Εργαστήρια Τέχνης πάνω σε θεματικές που σχετίζονται με την τροφή και το περιβάλλον. Με όχημα το τραγούδι, τη ζωγραφική, τη μουσική και τις παραστατικές τέχνες, τα παιδιά κατανοούν τι σημαίνει περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τι σημαίνει βιωσιμότητα και γιατί η σπατάλη των τροφίμων αποτελεί τόσο μεγάλο θέμα.

Υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος: Ελένη Λουμάκη

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται καθημερινά 9:00-14:00 και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-12 ετών.
Πρώτη περίοδος: 27/6 - 8/7
Δεύτερη περίοδος: 11-22/7

*Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής:
Πέτρας 93 | Κολωνός | Αθήνα
215 5557 345
athens@actionaid.org

Σχετικά άρθρα