Θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση υλοποιεί αυτοτελή θεατρικά εργαστήρια για μαθητές Δημοτικού. Οι μαθητές θα συμμετέχουν σε θεατρικούς εκπαιδευτικούς σχεδιασμούς με στόχο την επικοινωνία, την ενσυναίσθηση, την ευαισθητοποίηση γύρω από κοινωνικά θέματα. Ερέθισμα αυτών των σχεδιασμών αποτελεί ένα παραμύθι. Μπορείτε να διαλέξετε για την ομάδα σας έναν από τους παρακάτω σχεδιασμούς:

Το Δάσος που κοιμόταν
Με ερέθισμα το παραμύθι της Ρεμπέκα Ντότρεμερ τα παιδιά θα μπουν σε μια φανταστική πόλη της οποίας όλοι οι κάτοικοι κοιμούνται. Σε αυτήν την πόλη δεν ακούγεται κανένας ήχος, τα παιδιά είναι κοιμισμένα στην παιδική χαρά, κάποιοι άλλοι έχουν αποκοιμηθεί στα καθίσματα ενός θεάτρου, ενώ άλλους τους πήρε ο ύπνος όσο καθάριζαν τους δρόμους. Μα είναι δυνατόν όλοι να κοιμούνται; Και όμως.. δυο μονάχα άνθρωποι είναι ξύπνιοι και περπατάνε ανάμεσα σε όλους αυτούς τους κοιμισμένους, απορώντας τί είναι αυτό που έκανε ολόκληρη την πόλη κοιμισμένη. Τί χρειάζεται αυτή η πόλη για να ξυπνήσει; Μέσα από τον εκπαιδευτικό αυτό σχεδιασμό, τα παιδιά θα διερωτηθούν σχετικά με το τί σημαίνει να είμαι κάτοικος μια πόλης, να συμμετέχω ή όχι ενεργά σε αυτήν, καλλιεργώντας τα πρώτα ερεθίσματα ενεργής πολιτειότητας.

Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα
Σε αυτό το θεατροπαιδαγωγικό εργαστήρι τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την αληθινή ιστορία της Μαλάλα Γιούζαφσαϊ, ενός κοριτσιού που διεκδίκησε το δικαίωμα του να πηγαίνει σχολείο. Τα παιδιά θα διερευνήσουν πόσο αυτονόητο ή όχι είναι για τα κορίτσια σε άλλες περιοχές του κόσμου να πηγαίνουν σχολείο, να έχουν πρόσβαση στη μόρφωση. Μπορεί ένα παιδί να πάει κόντρα σε ένα σύστημα που του στερεί ένα βασικό του δικαίωμα, αυτό της εκπαίδευσης; Μπορεί ένα παιδί να αλλάξει τον κόσμο; Η Μαλάλα έχει απαντήσει σε αυτό το ερώτημα υποστηρίζοντας ότι Ένα παιδί, ένα μολύβι και ένας δάσκαλος μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Το κρυμμένο νερό
Μια φορά και έναν καιρό, στη Γη, τον πλανήτη του νερού, έπεσε μεγάλη ξηρασία. Οι πέτρες, τα φυτά, τα ζώα και οι άνθρωποι ήταν στεγνά και διψασμένα. Μια φορά και έναν καιρό, σαν τώρα, δεν υπήρχε νερό. Το νερό ήταν κρυμμένο, φοβισμένο. Ποιος μπορεί να βρει το νερό και να το βγάλει από την κρυψώνα του; Και αν βγει, ποιος μπορεί να το προφυλάξει και προστατέψει για να μη ξαναχαθεί; Σε αυτό το θεατροπαιδαγωγικό εργαστήρι τα παιδιά θα διερευνήσουν από το παραμύθι της Λιλής Λαμπρέλλη την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος, του μεγάλου μας σπιτιού. Η εποχή επιτάσσει την ενεργοποίηση μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπάρχει τρόπος τα παιδιά να συντελέσουν στον αγώνα αυτόν;

Πληροφορίες των εργαστηρίων
Εργαστήρια που απευθύνονται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού, με τις απαραίτητες προσαρμογές.
Πλήθος μαθητών: έως 25 (ένα τμήμα)
Διάρκεια εργαστηρίου: 90΄
Διαθέσιμα: Τις Τρίτες και τις Τετάρτες έως τα τέλη Ιανουαρίου 2020
Ώρες: 09:15 – 10:45

Υλοποίηση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Δηλώσεις συμμετοχής: ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ActionAid – Πέτρας 93, 10444, Κολωνός | Τηλ.: 215.555.7345 | epikentro@actionaid.org