Τα παιδιά ως ενεργοί πολίτες

Το Επίκεντρο της ActionAid σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση έχει οργανώσει ένα εκπαιδευτικό-θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για μαθητές Ε΄ και Στ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου που αφορά στη διερεύνηση των προβλημάτων που μπορεί να έχει η περιοχή που ζουν και στην αναζήτηση πιθανών τρόπων αντιμετώπισής τους.

Περιγραφή προγράμματος
Το πρόγραμμα αφορά τρεις δίωρες συναντήσεις:

Στην πρώτη συνάντηση η ομάδα και ο / η εκπαιδευτικός συναντιούνται με τη θεατροπαιδαγωγό και υλοποιείται ένα βιωματικό – θεατρικό εργαστήρι. Στο εργαστήρι αυτό οι μαθητές/τριες μαζί με τον / την εκπαιδευτικό τους θα διερευνήσουν μέσα από παιχνίδια ρόλων και θεατρικές τεχνικές όλα όσα τους προβληματίζουν και αφορούν την περιοχή που ζουν. Πώς θα ήθελαν να είναι η γειτονιά τους; Τι της λείπει; Τι τους δυσκολεύει; Θα αναζητήσουν μέσα από θεατρικά παιχνίδια τους δικούς τους κοινωνικούς ρόλους. Είναι μαθητές /τριες ενός σχολείου, είναι αδέλφια, συμμαθητές και φίλοι άλλων παιδιών, είναι παιδιά κάποιων κηδεμόνων, είναι κάτοικοι της περιοχής, είναι γείτονες άλλων κατοίκων; Και μέσα από παιχνίδια αυτών των κοινωνικών ρόλων θα προσπαθήσουν να προτείνουν λύσεις για όσα τους απασχολούν.

Στη δεύτερη συνάντηση η ομάδα βρίσκεται με μια άλλη σχολική ομάδα, όπου και εκείνη έχει ήδη κάνει ένα πρώτο εργαστήρι. Μαζί αυτές οι δυο ομάδες συν – εργάζονται και συν – εννοούνται για θέματα της γειτονιάς τους. Στο τέλος, με τη βοήθεια της θεατροπαιδαγωγού, συν – αποφασίζουν σχετικά με μια δράση που θα ήθελαν να υλοποιήσουν για ένα από τα θέματα που τους απασχόλησαν.

Στην τρίτη συνάντηση, οι δυο ομάδες υλοποιούν τη δράση αυτή.

Στόχοι του προγράμματος

  • Ενδυνάμωση των μαθητών, μέσα από την ενεργοποίηση τους για προβληματισμό και δράση
  • Ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών μέσα από την ενεργή τους συμμετοχή και συνδιαμόρφωση αυτού του προγράμματος
  • Κοινωνικός διάλογος ανάμεσα σε μαθητές / τριες διαφορετικών σχολείων της ίδιας περιοχής
  • Συνειδητοποίηση των πολλαπλών κοινωνικών μας ρόλων

Προϋποθέσεις συμμετοχής

  • Η διάθεση του / της εκπαιδευτικού για συνεργασία με την θεατροπαιδαγωγό που θα πλαισιώνει το πρόγραμμα.
  • Πιθανόν η δεύτερη και τρίτη συνάντηση να γίνει σε ένα αμφιθεατρικό ή προαύλιο χώρο του σχολείου. Ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο στη γειτονιά. Αυτό πάντα μετά από συνεννόηση με την εκάστοτε διεύθυνση του σχολείου.
  • Η έγκαιρη ενημέρωση.

Πληροφορίες του εργαστηρίου: Εργαστήριο που απευθύνεται σε παιδιά Ε΄ και Στ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.

Αριθμός μαθητών: 1 τμήμα 20 περίπου παιδιών

Διάρκεια προγράμματος: 120΄

Ώρες υλοποίησης: 09:00 – 11:00

Διαθέσιμο: Από Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019 και κάθε Τρίτη

Υλοποίηση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

*Οι ώρες και η διαθεσιμότητα αφορούν τη πρώτη συνάντηση. Οι υπόλοιπες προγραμματίζονται κατόπιν συνεννόησης. Όλες οι συναντήσεις υλοποιούνται σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Δηλώσεις συμμετοχής: ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ActionAid – Πέτρας 93, 10444, Κολωνός | Τηλ.: 215.555.7345 | epikentro@actionaid.org