Βιωματικές Διαδικτυακές Εκπαιδεύσεις Συμβουλευτικής

 

Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ σε συνεργασια με την ΑμΚΕ ΚΙΝΗΤΡΟ δημιουργούνν έναν κύκλο Βιωματικών Διαδικτυακών Εκπαιδεύσεων Συμβουλευτικής (Counselling).

Τι σημαίνει όμως Counselling; Ο όρος αυτός, τον οποίο στα ελληνικά αποδίδουμε ως Συμβουλευτική, συνδέεται με την προσωπική ανάπτυξη και την υποστήριξη σε περιόδους κρίσεις, λαμβάνοντας έναν ρόλο καθοδηγητικό και με κύριο στόχο την επίλυση προβλημάτων.
Στις συναντήσεις μας, επομένως, θα δοθεί σε όλους η ευκαιρία να εξερευνήσουμε τους εαυτούς μας, να ανακαλύψουμε νέα πράγματα για εμάς και για τους γύρω μας, καθώς και να αποσαφηνίσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε τόσο τη δική μας ζωή πιο ικανοποιητική και δημιουργική, όσο και των συνανθρώπων μας. Επίσης, η ομάδα μας θα είναι εμπνευσμένη από τις αρχές της βιωματικής μάθησης και γεμάτη από διαδραστικότητα!

Στην πρώτη μας Διαδικτυακή Συνάντηση για το “Counselling”, απώτερος σκοπός μας είναι να γνωριστούμε μεταξύ μας, καθώς και να μιλήσουμε για θέματα γύρω από την Συμβουλευτική και την Ψυχική υγεία, πάντα σε ένα εισαγωγικό πλαίσιο. Όσο προχωρούν οι συναντήσεις μας, θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε και άλλες θεματικές σχετικές με τη ψυχική υγεία και τη συμβουλευτική. Σημαντικός παράγοντας σε όλο αυτό θα είστε, φυσικά, όλοι εσείς, μαζί με τις προτάσεις σας για νέα θέματα προς συζήτηση μέσα στις ομάδες, αλλά και τη θετική σας διάθεση!
Τις συναντήσεις θα συντονίζουν οι Ψυχολόγοι της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ Χαρά Σπυροπούλου και Μαριάννα Αναγνωστοπούλου. Oι θεματολογίες μπορεί να μη παραμείνουν οι ίδιες με την πάροδο των συναντήσεων μας, αναλόγως με τις ανάγκες της ομάδας.

Διαχειριστικές Λεπτομέρειες:
Διάρκεια Συναντήσεων: 2 ώρες
Συχνότητα Συναντήσεων: 1 Φορά την εβδομάδα
Ελάχιστο όριο απουσιών: 2
Ώρες υλοποίησης: 16.00-18.00 ή 17.00-19.00

Λίγα λόγια για τις εισηγήτριες:
Η Χαρά Σπυροπούλου είναι Ψυχολόγος (Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και εν δυνάμει Ψυχοθεραπεύτρια, μιας και ολοκληρώνει τις σπουδές της στην Γνωσιακή και Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (MSc in Cognitive-Behavioural Therapy). Εργάζεται ως Ψυχολόγος-Ερευνήτρια και Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ.
Η Μαριάννα Αναγνωστοπούλου είναι Ψυχολόγος (Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών) με σπουδές στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία (MSc in Person-Centred Counselling and Psychotherapy). Εργάζεται ως Ψυχολόγος-Ερευνήτρια και Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων στην ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ.
———
Με εμπειρία σε πάνω από 30 Ευρωπαϊκά-Ψυχό-Εκπαιδευτικά Προγράμματα, οι Σύμβουλοι έχουν κατασκευάσει μια σειρά από διαδικτυακά σεμινάρια βασισμένα στην έννοια της Συμβουλευτικής, με σκοπό την προώθηση βασικών εννοιών και πρακτικών ασκήσεων που μπορούν να ενσωματωθούν στα πλαίσια της καθημερινής προσωπικής ή και επαγγελματικής ζωής των συμμετεχόντων που θα παρακολουθήσουν τον κύκλων των διαδικτυακών συναντήσεων.

Διάγραμμα συναντήσεων:
1. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 1
Συμβουλευτική και Επικοινωνία
Η πρώτη θεματική αφορά την ανάπτυξη μια σειράς ασκήσεων με σκοπό την εδυνάμωση βασικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε καθημερινή βάση είτε στην προσωπική είτε επαγγελματική μας ζωή. Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν ένα σύνολο βιωματικών ασκήσεων που περιλαμβάνουν την βελτίωση επικοινωνίας ατόμων που είτε συνεργάζονται είτε έχουν στον περίγυρό τους άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια ψυχοκοινωνικής φύσεως προβλήματα (άτομα που είναι περισσότερο απομονωμένα, εκφράζουν μια περισσότερη ένταση ή επιθετικότητα, κλπ).

2. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 2
Συμβουλευτική και διαπροσωπικές σχέσεις
Η δεύτερη θεματική αφορά στην υλοποίηση μιας σειράς ασκήσεων που στοχεύουν στην ενδυνάμωση του κύκλου των συμμετεχόντων μέσα από μια σειρά από όρους όπως αποδεκτικότητα, διαχείριση συγκρούσεων, επίλυση προβλημάτων, σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο. Σκοπός είναι η εκμάθηση τεχνικών που μπορούν να βελτιώσουν τις διαχειριστικές ικανότητες του ατόμου, στο να επιλύσει μια διαφωνία, σύγκρουση, αντιπαλότητα, προβλήματα στον επαγγελματικό ή προσωπικό περιβάλλον, βελτιώση στη σχέση τους με άτομα του περίγυρού τους, κα.

3. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 3
Συμβουλευτική και τεχνικές έκφρασης μέσα από την τέχνη
Η τέχνη αποτελεί μια αποδεδειγμένα θεραπευτική τεχνική, η οποία μπορεί να ενσωματωθεί στα πλαίσια της συμβουλευτικής με σκοπό να δημιουργήσει ένα αίσθημα ελευθερίας έκφρασης των ανθρώπων, οι οποίοι μέσα από τη θεματική αυτή θα μπορέσουν να εκφραστούν με έναν πιο δημιουργικό τρόπο.

4. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 4
Συμβουλευτική και Ψυχική υγεία
Η εξής θεματική στοχεύει στο να να συνδέσει τη Συμβουλευτική με την προώθηση της καλής ψυχικής υγείας, της αυτοπεποίθησης και αυτοενίσχυσης, και άλλων θετικών όρων αυτοβελτίωσης.

5. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 5
Κλείσιμο, απολογισμός, ιδέες και θεματικες για τον επόμενο κύκλο σεμιναρίων
Στην τελευταία διαδικτυακή συνάντηση, θα καταγράψουμε όλες τις ανάγκες και αιτήματα με σκοπό την οργάνωση μια νέας σειράς σεμιναρίων.

Μάθετε περισσότερα στο 215.5557345 ή στο athens@actionaid.org.