Συναντήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος INTERNISA

Κατά τη διάρκεια του Απριλίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με δύο ομάδες εστίασης, στο πλαίσιο του προγράμματος INTERNISA, από το Κέντρο της ActionAid και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στόχος ήταν να γίνει ένας διάλογος για τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις ανάγκες που υπάρχουν στους κλάδους του τουρισμού, της κλωστοϋφαντουργίας, της οικονομίας και της αγροδιατροφής.
Στην πρώτη συμμετείχαν γυναίκες και στο δεύτερο εκπρόσωποι από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τέσσερις κλάδους.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μιλήσουν και να μοιραστούν σχετικά ζητήματα με την απασχολησιμότητα των γυναικών. Καθώς επίσης τις ανάγκες που υπάρχουν στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των γυναικών. Σημαντικές ήταν επίσης οι εμπειρίες τους από σχετικές καλές πρακτικές και εκπαιδευτικά προγράμμα, που μέσω της εμπειρίας έχουν φανεί σημαντικά.

Μεταξύ των διαφορετικών απόψεων που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν τα εξής:
“Oι γυναίκες που εντάχθηκαν στο περιβάλλον εργασίας μιμήθηκαν πρότυπα αντρικά, ενώ το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η σύνδεση της γυναίκας με τα δικά της αρχέτυπα, με τη δική της εξουσία και η δημιουργία νέων σχημάτων τα οποία θα καθρεφτίζουν τα στοιχεία της γυναίκας.”

“Στο μέλλον της εκπαίδευσης μας θα έχει μεγάλη συμμετοχή το τεχνολογικό κομμάτι. Διότι εκεί πηγαίνει και η υπηρεσία εξ’ ορισμού. Θέλουμε ανθρώπους οι οποίοι να είναι 100% computer literate, γιατί το προϊόν και η υπηρεσία που παρέχεται στον τουρισμό δεν θα είναι ίδια, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια.”

“Πρέπει να επενδύσουμε στους ανθρώπους, να τους βοηθήσουμε να εξελιχθούν και ως προσωπικότητες, να πάνε κάποια βήματα μπροστά και σ’ αυτό το κομμάτι. Ωραία και τα digital skills, ωραίες και οι τεχνικές γνώσεις, πρέπει να μπορούμε όμως να συνεργαζόμαστε και να είμαστε δημιουργικοί… Να μπορούμε δηλαδή να αξιοποιούμε πραγματικά το δυναμικό που έχει ο καθένας μέσα του.”

Το πρόγραμμα INTERNISA έχει στόχο να καταγράψει και να ενισχύσει τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας από τις γυναίκες. Χρηματοδοτείται από το ENI CBCMED και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Al-Balqa Applied University στην Ιοραδνία, το Catalan Youth Agency και το Andalusian Federation of Towns and Provinces στην Καταλονία, την SQLI Services στην Τυνησία, το Chamber of Commerce, Industry and Agriculture of Beirut and Mount Lebanon στον Λίβανο, την ActionAid Παλαιστίνης και το Arezzo Innovazione στην Τοσκάνη.